Meny

Honningglasert kalkunfilet med fløtesaus og rosenkål

Tilberednings tid ca. 30 minutter
4 personer

Dette trenger du

  • 1 stk STANGE Kalkunfilet
  • -
  • 1 pk fersk rosenkål
  • 50 g smør i terninger
  • 600 g skrelte poteter
  • -
  • Tyttebærsyltetøy
  • Salt, pepper og olje
  • -
  • Fløtesaus:
  • ½ l STANGE Kyllingkraft
  • 70 g smør (jeg foretrekker meierismør)
  • 60 g hvetemel
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss hakket kruspersille

Tilberedning

  1. Lag sausen som forklart under.
  2. Pakk ut kalkunfileten og tørk den på papir. Krydres med salt og nykvernet pepper.
    Stek fileten hardt i pannen til den blir gyllen. Stekes så i ovn på 150 0C til kjernetemperaturen er på 60-62 0C La fileten hvile i 15 minutter i folie før den skjæres i tynne skiver.
  3. Når kyllingen steker gjør du klart tilbehør. Rens rosenkålen for stygge blader. Del de i to og skyll de godt. Kok opp 3 dl vann og tilsett smøret. Ha i salt og la de dampe under lokk i 5-6 minutter til rosenkålen er mør. Bruk gjerne andre grønnsaker tilpasset sesong hvis det er ønskelig. Serveres med kokte poteter og gjerne nyrørte tyttebær!

Tilberedning fløtesaus:

  1. Kok opp kyllingkraften (kok den gjerne litt ned for å få mer intensiv smak.)
  2. Smelt smøret i en kjele til det blir lysebrunt. Visp hurtig inn melet til en tykk, seig konsistens.
    La massen koke under hurtig omrøring til den blir nøttebrun. Den er klar når det lukter nystekte hasselnøtter. Lukter det svidd har den stått for lenge, så her bør man ha tunga rett i munnen.
  3. Spe så hurtig med den kokende kraften under omrøring.
  4. La det småkoke i 10-15 minutter til en tykk og fløyelsaktig saus. Tilsett kremfløten og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket kruspersille før servering.

Tips:

Det kan være lurt å investere i et steketermometer. Det er den beste måten å finne ut når kjøttet er ferdig og at det er perfekt stekt. I mange oppskrifter har jeg eksakte tider, men andre oppskifter krever ett termometer. Grunnen er at det er stor variasjon fra ovn til ovn, i tillegg til at størrelser og form på råvarene har mye å si.