Meny

HELSTEKT KALKUN med brødstuffing, kremet rosenkål og kalkunsjy

Tilberedning

Helstekt kalkun (8 personer – 2,5 til 3 timer)

Helstekt kalkun, stekt slik at brystene blir saftige og lårene gjennomstekte og møre. Serveres med stuffing tilsmakt med timian og løk, kremet rosenkål og bakte søtpoteter, rørte tyttebær og kalkunsjy.

Dette trenger du:

1 kalkun på ca 3 kg

2 ss salt

2 ts kvernet sort pepper

250 g smør

1 l vann

4 dl hvitvin eller eplemost

Slik gjør du:

  1. Varm opp ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir.
  3. Smelt 100 g av smøret og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen.
  4. Fyll stuffingen inn i kalkunen.
  5. Så kommer det geniale trikset for saftige bryst: Ta et kjøkkenhåndkle du kan avse. Bløt det i vann og legg det ut på kjøkkenbenken. Skjær tynne smørskiver (av resten av smøret) med en ostehøvel og dekk halve håndkleet. Brett det sammen et par ganger så det får stor nok størrelse til å dekke de to brystene. Legg håndkleet med smør på kalkunbrystene og sett kalkunen på en stekerist.
  6. Sett en langpanne under risten og sett alt inn i ovnen.
  7. Hell på vann og hvitvin i en langpanne.
  8. Stek kalkunen med håndkleet på brystene i 1 time ved 200 grader varmluft. Etter en times steking tar du kjøkkenhåndkleet bort og kaster det.
  9. Ha i et steketermometer i låret slik at du kan følge med på temperaturen. Kalkunen er perfekt når det vises 65 grader. Fortsett å steke på 200 grader, vanlig over- og undervarme i 1 time til. Etterfyll med vann hvis langpannen koker tørr.
  10. Stikk inn i kalkunlåret med en knivspiss for å sjekke om det siver ut klar kjøttsaft, det viser om lårene er gjennomstekte. Ved å isolere kalkunbrystene med et smørfylt kjøkkenhåndkle i 1 time i ovnen blir ikke brystkjøttet for tidlig gjennomstekt og tørt.
  11. Når kalkunen er ferdigstekt tar du den ut av ovnen og lar den hvile i minst 20 min før lårene skjæres ifra, brystene utbenes og alt skjæres i skiver som anrettes på fat.
  12. Ta en stor skje og grav stuffingen ut i store biter og legg på fatet.

Brødstuffing (8 personer, 20 minutter)

Dette trenger du:

3 dl finhakket stangselleri

2 dl finhakket løk

1,5 dl smør

1,2 l loff uten skorpe i terninger på 2×2 cm

1 ts salt

2 ss hakket ferk timian (evt 2 ts tørket timian)

1 ss finrevet sitronskall

1 ts malt hvit pepper

2 egg

Slik gjør du:

  1. Finhakk stangselleri og løk. Fres dem myke i smør.
  2. Tilsett loff i terninger og bland godt.
  3. Smak til med salt og pepper, revet sitronskall og timian.
  4. Avkjøl blandingen og tilsett sammenvispet egg og bland godt.
  5. Fyll stuffingen i kalkunskroget og start stekingen.

Kremet rosenkål (8 personer, 20 minutter)

Dette trenger du:

1 kg rosenkål

3 dl fløte

Salt

Pepper

1 ts maisstivelse (Maizena)

Slik gjør du:

  1. Rens rosenkålen for de ytterste bladene. Del kålen i fire.
  2. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 2 min. Avkjøl i kaldt vann.
  3. Kok opp fløte og smak til med salt og pepper. Jevn fløten med maisstivelse utrørt i kaldt vann.
  4. Tilsett forvellet rosenkål, kok opp og server.

Ovnsbakte søtpoteter (8 personer, 35 minutter)

Dette trenger du:

500 g søtpoteter

1 dl olivenolje

4 fedd hvitløk

1/2 potte frisk timian

1 ts salt

Kvernet sort pepper

2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Skrell søtpotetene og del i båter. Ha dem i en ildfast form med olivenolje. Tilsett hele hvitløksfedd, timianstilker, salt, pepper og sitronsaft. Bland godt.
  3. Stek søtpotetene på 200 grader varmluft i 30 min.

Kalkunsjysaus (8 personer, 20 minutter)

Dette trenger du:

Kraft fra stekingen

1 dl hakket sjalottløk

2 dl hvitvin eller eplemost

0,5 dl portvin eller solbærsaft

Salt

Pepper

2 ts tørket estragon

1 ss maisstivelse utrørt i kaldt vann.

Slik gjør du:

  1. Sil stekekraften og skum bort fettet.
  2. Kok opp hvitvin, hakket sjalottløk og portvin. Kok ned til 2 dl og tilsett stekekraften.
  3. Kok ned til 6 dl og smak til med salt, pepper og estragon.
  4. Jevn sausen med maisstivelse utrørt i kaldt vann.

Server med rørte tyttebær til eller tyttebærsyltetøy.

Se hvordan Bent Stiansen steker kalkun her.